
Avocatul Poporului cere anularea deciziei ce vizează cele 6 canale TV: „Autoritățile au depășit limita”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico a inițiat un proces de documentare a argumentelor și necesităților care au stat la baza emiterii dispoziției CSE, și a expediat un demers către CSE și Consiliul Audiovizualului. Ultimul consideră că prin adoptarea măsurilor respective autoritățile au depășit limita de asigurare a condiției respectării ingerinței minime în asigurarea unui echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și asigurarea securității informaționale.
„În contextul aprobării, la data de 16.12.2022, de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a Dispoziţiei nr. 54, în special pct.9, Avocatul Poporului, Ceslav Panico a inițiat un proces de documentare a argumentelor și necesităților care au stat la baza emiterii unei astfel de Dispoziții, și a expediat un demers către CSE și Consiliul Audiovizualului.
Preliminar, Ombudsmanul consideră că, prevederile pct.9 din dispoziţia nr. 54 a CSE restrânge exerciţiul drepturilor fundamentale la libertatea exprimării și a dreptului la proprietate, în contextul în care nu va fi demonstrat echilibru sau proporţionalitate între restrângerea acestor drepturi şi scopul urmărit. În opinia Ombudsmanului, norma respectivă ar putea institui o restrângere nejustificată a drepturilor fundamentale şi ar putea să nu corespundă criteriilor prevăzute de articolul 54 din Constituţie.
Prin urmare, Ceslav Panico consideră că prin adoptarea măsurilor respective autoritățile au depășit limita de asigurare a condiției respectării ingerinței minime în asigurarea unui echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și asigurarea securității informaționale.
De asemenea, arogarea acestor competențe de către CSE în locul instanței de judecată, încalcă principiul separaţiei şi colaborării puterilor în stat garantat de art.6 din Constituție.
Desigur, măsurile de suspendare trebuie efectuate de un control judiciar veritabil prin care să se respecte standardele unui proces echitabil, măsuri care ar trebui evaluate în lumina testului a trei cerințe ale ingerinței legale, și anume criteriile legalității (prevăzută de lege), legitimității (urmărește un scop legitim), necesității și proporționalității (necesară într-o societate democratică).
În acest sens, Avocatul Poporului consideră că, în cazul suspendării licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale, autoritățile trebuie să identifice mijloace eficiente cu scopurile legitime urmărite, fără a aduce vre-un prejudiciu cât de mic exercitării drepturilor fundamentale expuse mai sus. Prin urmare, Avocatul Poporului a solicitat CSE și Consiliului Audiovizualului prezentarea informațiilor adiționale pertinente care au stat la baza Dispoziţiei nr. 54 a CSE din 16.12.2022 la pct.9.
Ombudsmanul atrage o atenție deosebită asupra standardelor internaționale și naționale în materia drepturilor fundamentale enunțate, care trebuie a luate în considerare la luarea deciziei de suspendare a licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale, precum și luarea acestei decizii prin intermediul CSE, fapt ce ar putea crea un precedent juridic periculos pentru Republica Moldova, ceea ce este necesar de a fi evitat.
Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice alte măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate. Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil, și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”, se menționează în comunicatul instituției.
Anterior, avocați din SUA au anunțat că „nu găsesc” poziția Ombudsmanului pe suspendarea a șase canale de televiziune. Potrivit avocatei Violeta Gașițoi, această instituție ar trebuie „să fie o voce, că e doar apolitică”. Totodată, avocatul Roman Zdoinov susține că „decizia organului de stat cu privire la ingerința în drepturile omului trebuie luată după o investigație adecvată și conform unei decizii motivate”, a scris acesta.
Canale de televiziune ale căror licență de emisie a fost suspendată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 decembrie, au venit cu reacții prin care condamnă această măsură, iar unele au anunțat cum vor activa în continuare.
Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu a calificat decizia CSE drept una justificată și a venit cu precizări, după ce șase posturi TV au fost suspendate de CSE. Șefa CA a declarat în cadrul unei conferințe de presă că posturile de televiziune au încălcat în mod constant Codul Audivizualului și principiile informării corecte.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, afirmă că decizia autorităților de a suspenda șase canale TV este una neconstituțională. „Decizia CSE nu mă miră pentru că unii lideri au declarat că vor instala ,,vremurile bune”, folosind metode netradiționale ... adică ignorând Constituția și legislația în vigoare. Ar fi mult mai reușit de a forma la cetățeni capacitățile de a selecta informația decât a le interzice”, menționează Pușcaș.
Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un mesaj dur în adresa guvernării după suspendarea unor canale TV. Ex-președintele susține că președinta Maia Sandu „nu doar este incapabilă să guverneze țara eficient, dar o și distruge intenționat”. Totodată, Dodon a menționat că PAS nu va răspunde „doar în fața legii, dar și în fața Tribunalului Poporului instituit de cetățenii umiliți și impuși să sufere în toți acești ani”.
„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), de a suspenda licența de emisie a șase posturi de televiziune din Republica Moldova este cel mai mare atentat la libertatea de exprimare”. Cu o astfel de reacție a venit liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor. Potrivit lui, prin această decizie, „PAS a distrus principiul democrației, sub privirea perfidă a Occidentului”.
Vicepreședinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media de la BCS, Adela Răileanu, a condamnat suspendarea celor șase canale TV. „Stai și te uiți și te ia groaza de ceea ce i se întâmplă acestui popor. E incredibil cu câtă sălbăticie idioții utili ai regimului anihilează ultimele zvâcniri ale democrației în această țară”, a declarat deputata.
Moscova a calificat drept „cenzură politică” decizia de a suspenda licența a șase posturi de televiziune, precum și „o încălcare cinică a drepturilor minorităților naționale”.
Președinta Maia Sandu a salutat decizia luată de Comisia Situații Excepționale, care a cerut suspendarea licențelor pentru șase canale de televiziune. „Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră”, a spus șefa statului.
TV6 a lansat un apel către comunitatea internațională, la corpul diplomatic acreditat în RM, să dea o apreciere corectă decizie de astăzi a Comisiei Situații Excepționale prin care permite CA să retragă licența a 6 canale TV. „Argumentarea CSE nu doar că este total neîntemeiată, dar chiar de-a dreptul falsă! Posturile TV niciodată nu au primit nicio sancțiune din partea CA pe motivele invocate”, se arată în declarația postului de televiziune, vizat de hotărârea CSE de a-l lăsa fără licență.
Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat, pe durata stării de urgență, licența de emisie a șase posturi de televiziune: Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova și TV6. Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea.
Comentarii ()