
Cea mai gustoasă cafea cu înghețată

Pentru cei care iubesc cafeaua, dar și înghețata, avem un adevărat deliciu - Affogato, un desert clasic italian.
"Affogato" înseamnă "înecat", în italiană, aşa cum este şi cazul unei cupe de gelato peste care s-a turnat o ceşcuţă de espresso. În afara Italiei, reţeta a suferit modificări şi i-au fost adăugate arome de lichior (Amarula, Irish Coffee) sau siropuri (ciocolată, caramel). Chiar şi îngheţata poate fi înlocuită cu una de vanilie şi caramel, de ciocolată, de cafea, de caramel, de lapte, în funcţie de gusturi şi de ce aveţi la îndemână.
Ingrediente:
1-2 cupe de îngheţată;
espresso (50 ml/1 cupa).
Cum se prepară
Dacă aveţi un congelator ce îngheaţă tare şi lingura abia intră în aceasta, lăsăm cutia cu înghețată 5 minute la temperatura camerei. Pregătim cafeaua fierbinte. Punem 1 sau 2 cupe de îngheţată în boluri/păharele foarte mici (puţin adânci) şi turnăm cafeaua fierbinte peste îngheţată, scrie divainbucutarie.ro.
Și dacă ai prins gustul cafelei amestecate cu înghețată, îți mai propunem o rețetă: Frappe cu înghețată.
Ingrediente:
150 g gheaţă, plus extra pentru servire;
500 ml lapte gras foarte rece;
30-40 g zahăr brun;
10 g de cafea solubilă;
80 g îngheţată vanilie sau ciocolată;
frişcă bătută îndulcită;
sos de caramel sau de ciocolată;
opţional 50 ml crema de whiskey de calitate.
Cum faci frappe cu înghețată
Dacă nu aveţi blender, luaţi o sticlă de plastic de 1 l, cu o gură largă şi cu capac. Puneţi în ea o jumătate de litru de lapte și apoi adăugaţi gheaţă cubuleţe mici ori zdrobită, potrivit retetelemihaelei.ro. Cafeaua solubilă trebuie amestecată în prealabil cu zahărul brun. De asemenea, nu este bine să folosiţi cafea solubilă granulata pentru că se divolvă mai greu.
O transferaţi în sticlă, împreună cu crema de whiskey (dacă o folosiţi). Puneţi capacul şi agitaţi sticla bine, până ce zahărul şi cafeaua se dizolvă, iar gheaţa s-a topit. Îngheţata o vom pune direct în pahar. Aplicăm un strat consistent de sos de ciocolată pe margine. Punem gheaţa, frappe-ul şi decoram cu frişcă şi sos.
Comentarii ()