
Serviciul Vamal, dialog cu reprezentanții Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova

Conducerea Serviciului Vamal a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (USAID MISRA), în cadrul căreia au fost trecute în revistă realizările din anul curent, activitățile în derulare, precum și prioritizarea acțiunilor ulterioare.
Astfel, părțile au discutat prioritățile Serviciului Vamal pe termen lung dar și necesitățile curente. În perioada imediat următoare va fi finalizat efortul de trecere la procedura utilizării exclusive a declarațiilor vamale electronice. Asistența acordată în acest scop constă în mărirea capacităților de stocare a informațiilor digitale pentru recepționarea și gestionarea cererilor în exclusivitate în format electronic.
O altă activitate ce urmează să fie implementată cu susținerea USAID MISRA este „Sistemul de programare a rândurilor electronice la frontieră” (Border Queueing System – BQS) – un sistem informațional care va permite agenților economici să rezerve timp de trecere la frontiera de stat a Republicii Moldova în scopul eficientizării fluxului de transport la frontieră.
Implementarea mecanismului de cronometrare a timpului de vămuire (TRS) conform standardelor OMV este o altă activitate în derulare. TRS oferă administrațiilor vamale posibilitatea de a măsura timpul efectiv necesar pentru eliberarea și/sau vămuirea mărfurilor în scopul de a găsi blocajele în procesul fluxului comercial și luarea măsurilor necesare pentru a îmbunătăți eficacitatea și eficiența procedurilor la frontieră.
Totodată, urmează să fie realizată o evaluare în vederea examinării celor mai bune practici, în special în cadrul Uniunii Europene, ce vizează procedura de modificare post-vămuire a declarațiilor vamale. De asemenea, va fi oferită asistența necesară pentru elaborarea unui Regulament privind modificarea declarațiilor vamale după validare care să ofere reguli clare, transparente, atât pentru Serviciul Vamal, cât și pentru mediul de afaceri, cu privire la procedura de modificare post-vămuire a declarațiilor vamale pe baza celor mai bune practici, în special având în vedere normele, reglementările și cerințe Uniunii Europene.
În cadrul ședinței, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, domnul Nicolae Vutcariov, a mulțumit reprezentanților Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, pentru susținerea oferită din partea poporului american prin donația celor șase birouri mobile, destinate punctului de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița, echipate integral și a menționat că grație acestor spații de lucru mobile, oferite Serviciului Vamal de către USAID Moldova, Republica Moldova este gata din punct de vedere logistic să demareze în scurt timp controlul cu o singură oprire pentru a fluidiza exportul și tranzitul de mărfuri la frontiera cu Uniune Europeană (România) în condițiile actuale de criză, dar și pentru alte șase birouri mobile complet echipate care urmează să fie livrate în scurt timp pentru noul punct de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta.
Pe final de ședință părțile și-au reiterat deschiderea și bunele intenții în vederea dezvoltării și consolidării relațiilor de cooperare.
Comentarii ()