
Parlamentul R.Moldova și cel al României se vor întruni într-o nouă şedinţă comună / VIDEO

Parlamentul Republicii Moldova și cel al României se vor întruni într-o nouă şedinţă comună până la sfârşitul anului, anunţă preşedintele Legislativului de la Chişinău, Igor Grosu. Într-un interviu acordat AGERPRES, IgorGrosu evidenţiază importanţa şedinţelor celor două parlamente, subliniind că întâlnirea anterioară de la Chişinău "a avut un impact semnificativ asupra deciziei de acordare a statutului de ţară candidată" la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.
„Pregătim a doua şedinţă comună a parlamentelor. Acum suntem la etapa să stabilim perioada şi agenda. Vă amintesc că prima şedinţă a avut un impact semnificativ asupra deciziei de acordare a statutului de ţară candidată, pentru că s-a perpetuat în discuţiile parlamentarilor români cu colegii din ţările Uniunii Europene, la nivel de Executiv cu Comisia Europeană şi aşa mai departe.
Sunt câteva propuneri de perioadă, dar nu vreau să o fac eu public fără acordul colegilor. ... Va fi până la sfârşitul anului, asta pot să vă spun. Ne întâlnim la Bucureşti”, a declarat Grosu.
Ședința solemnă comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României a avut loc în iunie 2022, la care au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, împreună cu membrii celor două legislative.
În cadrul acesteia a fost semnată o declarație comună în care cele două state se angajează să coopereze pentru dezvoltarea reciprocă, în special în perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
De asemenea, în declarație se menționează că România va continua să acorde sprijin „robust și constant” în cadrul demersurilor care vizează obținerea calității de stat candidat și avansarea decisivă, în baza meritelor proprii și a unor eforturi ferme de reformă, a traseului său european.
Declarația comună mai face referire la „hotărârea fermă de a continua strâns conlucrarea și coordonarea în domeniile de competență și interes reciproc: justiție și combaterea corupției, securitatea statului; managementul frontierei și activitatea polițienească; cultură; educație, cercetare, tineret și sport; asistență socială; cooperarea și libertatea economică; domeniul investițiilor și achizițiilor publice; mass-media, sectorul digital și societate informațională; agricultură și sectorul agroalimentar; protecția mediului”.
Comentarii ()