
Mariana Durleșteanu: Vizita înalților reprezentanți a avut ca obiectiv soarta refugiaților

Președintele Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, susține că recentele vizite în R.Moldova ale înalților oficiali occidentali nu comportă, pe moment, creșterea șanselor de integrare europeană a țării noastre, comunică MESAJ.md.
Mariana Durleșteanu spune că, axiomatic, în relațiile internaționale vizita unor funcționari de rang înalt este sincronizată cu mesaje și acțiuni de rezonanță pentru țara gazdă.
În acest sens, enunțul de luni despre vizita-fulger, la Chișinău, a Înaltului Reprezentant al UE, Comisarul European pentru Afaceri Externe și Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, însoțit și de Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a provocat sentimentul unei iminente accelerări în procesul de aderare a RM la UE.
Cei mai visători dintre noi și-au imaginat că, în contextul în care, marți, Parlamentul European a acceptat cererea de aderare a Ucrainei la UE, un tratament privilegiat i se va oferi și Republicii Moldova. Țara care, în spiritul ospitalității și bunăvoinței naționale, dar și grație discernământului de care au dat dovadă autoritățile moldovene, a deschis hotarul pentru cei peste 100 de mii de ucraineni, care au reușit să evadeze din iadul războiului.
Dar, expresie publicistică – muntele a născut….(un șoarece).
Prima. La Chișinău, după 30 de ani de la războiul de pe Nistru, șeful diplomației de la Bruxelles ne vorbește despre un statut special pentru Transnistria (Nistrenia, cum se vorbește la televiziunile de pe malul stâng). Este exact ceea ce promitea cineva în campania prezidențială din 2016. Care este, dar, raționamentul și originalitatea abordării subiectului în cauză de către partenerii europeni ? Pentru ce am stagnat atunci 30 de ani ? Despre ce statut special ar fi vorba ? Important că nici șefa statului, nici presa prezentă nu a reacționat la enunțul Înaltului Reprezentant.
Doi. Evitarea unui răspuns franc la întrebarea despre depunerea cererii de aderare a RM la UE - o altă profundă decepție.
Șefa statului a preferat să dea doar o replică sugestivă- „când și cum, vă vom informa”. Și presa a trebuit să se mulțumească cu teze tradiționale, similare unui limbaj de lemn despre aspirațiile noastre europene și viitorul nostru în UE, unde este siguranță și securitate” .
Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, mai mult chiar, le-a amintit celor prezenți despre condiționalitățile de aderare – prevederile TUE și respectarea criteriilor de la Copenhaga, stabilite de Consiliul European din 1993.
Prin urmare, ni s-a dat de înțeles că trebuie să parcurgem în continuare prevederile Acordului de Asociere RM-UE. Niciun fel de „blat european”.
”Ca să rezum, vizita înalților reprezentanți a avut ca obiectiv soarta refugiaților (si asta este salutar), oferirea unor surse suplimentare pentru gestionarea crizei refugiaților. Nimic substanțial, concret, însă, în ce privește accelerarea ritmului de adere a RM la familia europeană.
Pentru un final mai optimist, înaltul oaspete a amintit despre cele 3, 4 miliarde Euro pentru reziliență economică a statelor din Parteneriatul Estic, despre care s-a discutat încă în decembrie 2021, în marja celui de-al 6-lea Summit al Parteneriatului Estic de la Bruxelles.
Așadar, speranțe mari, dar abordări tradiționale – conform rândului”, a conchis Mariana Durleșteanu.
Comentarii ()