
Declarație de presă: Platforma DA, criza energetică și demiterea lui Spînu

Într-un comunicat de presă, Platforma DA constată cu îngrijorare și regret că, în contextul crizei îndelungate energetice, contractul cu „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale a fost negociat neprofesionist, netransparent, cu mare întârziere și în detrimentul intereselor consumatorilor din țara noastră sub mai multe aspecte. Reprezentanții Guvernului Moldovei au demonstrat în cadrul negocierilor o neglijență crasă pe fundalul afilierii întreprinderii „Moldova Gaz” cu concernul rus „Gazprom”.
De asemenea, în comunicat se spune că argumentul că Moldova a negociat un preț mai mic decât cel de piață, nu este unul plauzibil, în condițiile în care țara noastră este cea mai săracă din Europa, iar tariful la gazele naturale a crescut vertiginos cu peste 120 %. Totul pe fundalul unei inechități sociale, când populația și agenții economici din regiunea separatistă achită pentru gaz un tarif de 11 ori mai mic decât cetățenii R. Moldova.
Condițiile achitării plății în avans și posibilitatea deconectării R. Moldova în 48 de ore de la livrarea gazelor în cazul neachitării la timp sunt absolut discriminatorii în contextul creșterii esențiale și bruște a prețului de furnizare a gazelor și nu ar trebui să fie acceptate de partea moldovenească în asemenea formulă.
Prin urmare, a fost extinsă și aprofundată criza energetică cu riscuri permanente de întrerupere a livrărilor de gaze, de creștere a tarifelor și de sustrageri suplimentare a miliardelor de lei din bugetul de stat în beneficiul „Gazprom”. În asemenea condiții, securitatea energetică și social-economică a R. Moldova este supusă unui pericol iminent.
Este absolut evident că compensațiile acordate pentru compensarea tarifelor exorbitante la gaze sunt insuficiente pentru mai multe categorii de cetățeni cu venituri mici. Mecanismul de compensare care a fost elaborat în mare grabă, prevede ajutor social egal pentru cei săraci și cei bogați și, totodată, neglijează absolut necesitatea susținerii agenților economici, în special a întreprinderilor care produc alimentele de prima necesitate.
Pornind de la cele expuse, Platforma DA cere ca guvernarea să întreprindă urgent următoarele acțiuni:
- Revizuirea mecanismului de compensare, indiferent de modificarea tarifului la gaz, prin majorarea semnificativă a sumelor alocate pentru păturile social vulnerabile la plata facturilor, precum și alocarea compensațiilor pentru agenții economici
- Demiterea viceprim-ministrului și asumarea responsabilității de negocieri a problemelor energetice cu Federația Rusă de către prim-ministru
- Înaintarea unei solicitări către Gazprom privind demiterea actualei conducerii a „Moldova Gaz”
- Renegocierea contractului actual cu „Gazprom” în vederea eliminării condițiilor discriminatorii
- Elaborarea unui plan de alternativă a aprovizionării Moldovei cu gaze în următoarele luni cu suportul partenerilor externi, în special al României
- Recurgerea imediată la implementarea pachetului energetic III prin lipsirea controlului „Moldova Gaz” asupra sistemului de transportare exclusivă a gazelor
- Urgentarea auditului comprehensiv al întreprinderii „Moldova Gaz” din momentul fondării și pornirea anchetei penale în privința cedării sistemului gazoductului național Federației Ruse în 1998-1999 de către guvernele precedente.
Comentarii ()