
PARLAMENT: A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Constituției R.Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a votat, în lectură finală, joi, 23 septembrie, proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, care vizează în principal consolidarea independenței sistemului judecătoresc
Aprobat cu 86 de voturi, proiectul de lege prevede excluderea termenului inițial de 5 ani de numire al judecătorilor, prevăzut la art. 116 din Constituție. Astfel, drept urmare a adoptării acestui proiect de lege, judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Totodată, proiectul propune completarea Constituției Republicii Moldova cu prevederea referitoare la dreptul președintelui Republicii Moldova de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.
O altă modificare propusă prin intermediul prezentului proiect de lege se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel, se propune ca judecătorii Curții Supreme de Justiție să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către președintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii și nu de către Parlament, cum este în prezent.
În același context, se exclude obligativitatea judecătorilor CSJ de a avea vechime în funcția de judecător, astfel încât să poată veni la CSJ și alte persoane, astfel fiind exclus corporativismul. De asemenea, judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională, și nu generală.
Potrivit proiectului de lege, din CSM vor fi excluși cei trei membri de drept – ministrul justiției, procurorul general și președintele CSJ, iar CSM va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecători, aleși de Parlament. Membrii non-judecători vor fi confirmați cu votul a 3/5, pentru un mandat de 6 ani.
Comentarii ()