
Constituția Republicii Moldova ar putea fi modificată din nou

Deputații au aprobat, astăzi, cu 56 de voturi, un proiect de modificare a Constituției, în prima lectură, anunță MESAJ.md
Proiectul a fost prezentat în plen de Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Acesta a precizat că după intrarea în vigoare a acestor prevederi, imunitatea judecătorului va fi valabilă doar în cazul în care acesta săvârșește fapte care au legătură cu exercitarea nemijlocită a mandatului. “Pentru luare de mită, îmbogățire ilicită, trafic de influență și abuz în serviciu magistrații ar trebui să răspundă”, a opinat Litvinenco.
Proiectul adoptat de deputați în primă lectură se referă la termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție și, totodată, concretizează rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia.
Una din intervențiile propuse se referă la excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor, prevăzut la art. 116 din Constituție. Astfel, judecătorii instanțelor judecătorești ar urma să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM.
De asemenea, se urmărește uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanțele judecătorești din țară, indiferent de nivelul acestora, inclusiv ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Se propune ca judecătorii CSJ să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către Președintele Republicii Moldova la propunerea CSM și nu de către Parlament. Această modificare ar urma să reducă influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.
Proiectul prevede completarea Constituției cu un articol nou care va reglementa expres faptul că Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești.
Proiectul stabilește excluderea Procurorului General și a Ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: 6 membri din rândul judecătorilor și 6 – din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament.
O altă modificare propusă se referă la durata mandatului membrilor CSM, care va constitui 6 ani.
Legea ar urma să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Comentarii ()