
Curățenie generală: Parlamentul a făcut pasul final pentru demiterea lui Stoianoglo. Procurorul mai are, însă, o speranță

Unul dintre principalele proiecte promovate de noua guvernare, cel cu privire la modificarea Legii Procuraturii, a fost aprobat marți, 24 august, în lectură finală, cu votul a 56 de deputați ai majorității formate de PAS, chiar dacă a întâmpinat rezistență din partea opoziției socialisto-comuniste. În mod previzibil, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) s-a opus amendamentelor care vor permite evaluarea performanțelor și, eventual, eliberarea din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Aproape toate propunerile formulate în plen în principal de deputatul PSRM, Vasile Bolea, au fost respinse rând pe rând, după ce nu au fost acceptate nici de către Comisia juridică, numiri și imunități.
Acestea au privit atât procedura de evaluare a procurorului general, ca principiu, cât și detalii cu privire la organizarea acesteia – modul de formare și componența comisiei de evaluare, frecvența cu care poate fi supus șeful procurorilor acestei proceduri, rolul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) etc.
Așa sau altfel, evaluarea procurorului general, acuzat de ineficiență în investigarea dosarelor de corupție la nivel înalt, este puțin probabil să fie aplicată în cel mai apropiat timp, deoarece atât Stoianoglo, cât și exponenții BCS au lăsat să se înțeleagă că vor ataca modificările aplicate de PAS la Curtea Constituțională.
Conform acestor modificări, Legea cu privire la Procuratură este modificată în conținutul său prin posibilitatea înființării unei comisii de evaluare a performanțelor procurorului general. Comisia poate fi constituită ad-hoc de CSP, la sesizarea președintelui R.Moldova sau a unei treimi din membrii CSP. Aceasta este constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de șeful statului, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unul de CSP și unul de către procurorul general însuși. Evaluarea performanțelor procurorului general nu poate avea loc mai des decât o data în an.
În urma evaluării performanțelor procurorului general, comisia urmează să întocmească un raport motivat, care acordă următoarele calificative: „excelent”, bine” sau „nesatisfăcător”. În cazul celui din urmă, CSP va trebui să propună președintelui R.Moldova demiterea din funcție a procurorului general.
Prevederile complete ale modificărilor la Legea cu privire la Procuratură pot fi găsite aici.
Menționăm că, în cea de-a doua lectură, au fost acceptate și unele amendamente care vizează în principal interimatul funcției de procuror general. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, procurorul general interimar urmând a fi numit prin decret al președintelui la propunerea CSP, au menționat autorii amendamentului.
Precizăm de asemenea că, în ajun, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a convocat o a doua conferință de presă în mai puțin de o săptămână, în care a dat din nou de înțeles că nu intenționează s-o demisioneze de bunăvoie și a prezentat, în schimb, un pachet din 10 inițiative legislative ce ar urma să eficientizeze activitatea procurorilor în anchetele cu privire la furtul miliardului. Una dintre propunerile sale conține o amenințare voalată la adresa președintei Maia Sandu, care ar urma să fie trasă la răspundere pentru că în 2014 a fost membră a guvernului care a acordat garanții pentru cele trei bănci devalizate în timpul jafului bancar.
Stoianoglo a calificat drept populistă intenția guvernării de a-i evalua activitatea și afirmă că PAS și președinta Maia Sandu ar căuta să-și subordoneze Procuratura.
În replică, noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, îl acuză pe Stoianoglo de fals.
„Плохому прокурору имунитет мешает”. (...) Acum Stoianoglo mimează activitate abundentă se combaterea corupției, după ce a eliberat toți hoții din pușcărie. Vine cu propuneri de reformare a sistemului din interior, a citit – zice lumea – „cele 10 porunci ale lui Platon” despre reformarea procuraturii. Dar este târziu. Sistemul trebuie curățat. Și va fi curățat. Pentru aceasta există voință politică și un mandat puternic din partea oamenilor”, a scris Litvinenco pe Facebook.
Mai notăm că aparițiile lui Stoianoglo în public, dar nu și în Parlament, unde a fost așteptat vineri să prezinte un raport cu privire la „furtul miliardului”, s-au întețit doar după ce deputații din majoritatea parlamentară a PAS au inițiat și votat în primă lectură proiectul cu privire la evaluarea activității sale.
Presa de la Chișinău a aflat că după aceasta Stoianoglo a revenit din concediu și a pus Procuratura în stare de alertă. El ar fi fost preocupat și de convocarea cât mai grabnică a unei Adunări Generale a Procurorilor, prin care să modifice componența CSP, în așa fel încât să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal. Drept urmare, procurorul general a și obținut săptămâna trecută o decizie favorabilă a CSP, care a dispus organizarea acestei Adunări pe 19 noiembrie.
Comentarii ()