
Unul din bărbaţii reţinuţi în „dosarul permiselor de conducere” ar fi verişorul deputatului Andronachi

Doi bărbați au fost reținuți ieri de ofițerii Centrului Naţional Anticorupţie (CAN) și procurorii anticorupție într-un nou dosar de trafic de influență și corupere activă. Este vorba despre un angajat al Secției calificarea conducătorilor auto a mun. Chișinău din cadrul Agenţiei Servicii Publice (ASP) şi un beneficiar. Dosarul a fost pornit săptămâna trecută şi rezultă din cercetările efectuate de CNA în cadrul urmăririi penale, demarate în ianuarie, care vizau schema de corupţie cu permise de conducere.
Potrivit anchetei, funcționarul ASP i-ar fi promis candidatului să-l ajute să susţină probele pentru obținerea permisului de conducere, fără ca persoana să dețină cunoștințele necesare. Pentru serviciile sale, acesta ar fi pretins şi primit 800 de euro mită, iar ca să fortifice probatoriului, ofiţerii CNA au purces la percheziţii, în urma cărora au fost ridicate câteva telefoane mobile, care vor fi examinate pentru identificarea eventualelor urme ale infracţiunii. De asemenea, de la domiciliul angajatului ASP a fost ridicată o substanţă de origine vegetală de culoare verde cu miros specific de marijuana.
Astăzi, presa de la Chişinău scrie că “una dintre cele două persoane, reținute ieri de către ofițerii CNA, ar fi verișorul unui deputat neafiliat, apropiat de fostul lider al democraților, oligarhul Vlad Plahotniuc”.
Astfel, sursele Deschide.MD, apropiate anchetei, au comunicat că angajatul Secției calificarea conducătorilor auto a mun. Chișinău din cadrul Agenţiei Servicii Publice, reținut de CNA, ar fi Vlad Andronachi. Ultimul ar fi verișorul ex-deputatului democrat Vladimir Andronachi.
Contactate de MESAJ.md, surse de la CNA, au spus că, pe moment, nu pot confirma legătura.
MESAJ.md aminteşte că, la începutul anului curent, CNA şi procurorii au documentat o schemă de corupţie, prin intermediul căreia erau eliberate fraudulos permise de conducere. Circa 100 de persoane ar fi obţinut permise, fără a fi evaluate în conformitate cu regulamentele existente, iar pentru aceasta ar fi plătit sume cuprinse între 500 şi 2000 de euro unor angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice şi unor intermediari. În prezent, mai multe persoane sunt cercetate penal pentru trafic de influenţă, corupere activă şi pasivă.
Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiţii riscă amendă penală, până la 7 ani de închisoare și privarea de dreptul de a exercita anumită activitate pe o perioadă de timp.
Vladimir Andronachi a ajuns deputat în Parlament în urma alegerilor parlamentare din 2014, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Mai mulți reprezentanți ai Partidului Democrat susțineau anterior că Andronachi ar fi fost una dintre cele mai apropiate persoane fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc. În vara anului 2020, împreună cu deputatul Eugen Nichiforciuc, Andronachi părăsește fracțiunea PDM.
Pe parcursul a mai multor ani, Andronachi a fost implicat în multiple scheme de delapidare a proprietății R.Moldova, prejudiciind bugetul de stat cu sute milioane de lei. Mai exact, Andronachi a fost implicat în scheme criminale cu patrimoniul Moldovei în Ucraina, prin care statul a pierdut activele a două întreprinderi din industria extractivă – „Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți” și „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc”. La fel, acesta ar fi fost implicat într-o schemă prin care R.Moldova riscă să piardă un teren de 40 de ari – teritoriu pe care este amplasat Consulatul Republicii Moldova în Odesa.
Comentarii ()