
A fost inventat un nas artificial funcțional

O echipă multidisciplinară de oameni de ştiinţă de la Universitatea Ben Gurion din Israel a inventat un nas artificial capabil să detecteze o varietate de bacterii, o realizare ce a fost considerată până în prezent dificil de atins.
Potrivit inventatorilor, nasul artificial utilizează reacţii chimice şi electrozi pentru a ,”mirosi” bacterii. Din punct de vedere tehnic, acesta înregistrează modificările la nivelul capacitanţei induse prin legarea moleculelor de vapori la electrozi interdigitaţi, acoperiţi cu puncte carbonice ce prezintă polarităţi diferite.
,,Am inventat un nas artificial bazat pe nanoparticule de carbon unice, capabile să depisteze molecule de gaz, mai ales să detecteze bacterii prin metaboliţii volatili pe care acestea îi eliberează în atmosferă”, a declarat profesorul Raz Jelinek, cercetător principal în cadrul studiului.
Astfel, printre domeniile în care acest nas artificial ar putea fi pus în practică, se numără cel al calităţii alimentelor, prin detectarea alimentelor alterate. De asemenea, tehnologia ar putea ajuta la identificarea bacteriilor în spitale şi clădiri publice sau ar putea fi utilizată în cadrul diagnosticării afecţiunilor prin intermediul respiraţiei. Totodată, ar putea contribui la accelerarea testării probelor de laborator, la identificarea bacteriilor ”bune” şi a celor ”rele” din flora intestinală, dar şi la depistarea gazelor toxice din mediul înconjurător.
Comentarii ()