
S-a născut pe 14 iunie 1951 și cântărea opt tone

La data de 14 iunie 1951, primul calculator electronic disponibil comercial şi produs în serie, UNIVAC, a fost prezentat publicului. Maşinăria, a cărei denumire completă era "UNIVersal Automatic Computer", consuma 100 KW, conţinea aproximativ 5000 de tuburi electronice, ocupa un volum de 25 metri cubi şi avea o greutate de opt tone.
UNIVAC folosea sistemul zecimal cu tuburi electronice, arată sursa citată. Memoria calculatorului, unde erau reţinute datele şi programele, era realizată din tuburi de mercur. Aceşti cilindrii orizontali transmiteau vibraţii ce reprezentau date înmagazinate şi valori de instrucţiuni. Datele externe puteau fi citite de pe bandă magnetică sau cartele perforate. UNIVAC putea efectua 1905 operaţii pe secundă.
Între 1951 şi 1957, au fost achiziţionate un număr de 48 calculatoare UNIVAC, de către o mare varietate de clienţi guvernamentali şi comerciali, potrivit http://istcalc.xhost.ro.
Aparatul de calcul a fost conceput de inginerul electronist american John Presper Eckert (9 aprilie 1919-3 iunie 1995), cu ajutorul compatriotului său, fizicianul John William Mauchly (30 august 1907-8 ianuarie 1980).
John Presper Eckert a absolvit Facultatea de electronică a Universităţii de stat din Pennsylvania în 1941, arată history.computer.org. S-a implicat în programul pentru dezvoltarea tehnologiilor de apărare, fiind interesat de maşinile de calcul electronice.
La 14 februarie 1946, Eckert şi Mauchly au prezentat publicului prima lor mare reuşită: aparatul de calcul ''Electronic Numerical Integrator And Computer'' (ENIAC). Acesta conţinea peste 100.000 de componente electronice, inclusiv 17.468 de tuburi electronice. Aparatul putea efectua 5.000 de adunări şi 300 de înmulţiri pe secundă (pentru comparaţie, acum microprocesoarele pot realiza 100 milioane de adunări pe secundă). Deşi tuburile vidate ocupau mult spaţiu, utilizarea lor a crescut viteza de calcul de o mie de ori faţă de alte aparate folosite până atunci.
Eckert şi Mauchly au fondat, în 1947, Electronic Controls Company, care a produs computerul automatic binar BINAC. În 1948, compania şi-a schimbat numele în Eckert-Mauchly Computer Corporation. Cei doi inventatori au terminat, în 1949, succesorul lui ENIAC, denumit EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer), unul dintre primele calculatoare care puteau stoca instrucţiunile electronic.
În 1950, când lucrările de proiectare a noului model, UNIVAC, fuseseră finalizate, Eckert-Mauchly Computer Corporation a fuzionat cu compania Remington Rand. UNIVAC era mult mai mic ca dimensiuni în comparaţie cu predecesoarele sale şi avea o capacitate de calcul net superioară.
După o serie de teste şi demonstraţii în cadru restrâns, Eckert şi Mauchly au prezentat aparatul publicului la 14 iunie 1951, ziua în care a fost pus în funcţiune în cadrul Biroului de Recensământ al Statelor Unite, primul lor client. UNIVAC a fost folosit pentru centralizarea şi prelucrarea datelor în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA din 1952, reuşind chiar să estimeze corect rezultatul scrutinului pe baza unui eşantion restrâns de voturi.
Comentarii ()