
Progresul proiectelor de eficiență energetică și mediu analizat în cadrul Grupului de coordonare a Fondului E5P

Despre progresul implementării proiectelor de eficiență energetică și mediu realizate în țara noastră cu suportul Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) s-a discutat în cadrul ședinței Grupului de Coordonare a E5P în Republica Moldova.
În cadrul ședinței, secretarul de stat, Constantin Borosan, a subliniat faptul că pentru reducerea consumului de energie din import și creșterea rezistenței la ridicarea prețurilor a acestora, Guvernul de la Chișinău și-a propus ca obiectiv creșterea eficienței energetice în toate sectoarele economiei țării, precum și valorificarea surselor de energie regenerabilă.
„Mă bucur că instituțiile internaționale de finanțare împreună cu municipalitățile noastre cooperează pentru a identifica posibile zone de intervenție care ulterior pot fi cofinanțate din Fondul E5P. Mai ales că în urma Adunării Donatorilor E5P au fost anunțate noi angajamente pentru Republica Moldova, în valoare totală de peste 11 milioane de euro, precum și 10 milioane de euro care vor fi oferite de Uniunea Europeană.”, a menționat Constantin Borosan.
Pentru valorificarea acestor surse financiare, secretarul de stat a sugerat instituțiilor internaționale de finanțare și organizațiilor moldovenești să dezvolte în comun o campanie de informare despre oportunitățile Fondului E5P și procedurile privind modul în care o municipalitate poate solicita finanțare în cadrul acestuia. Iar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în calitate de coordonator sectorial al asistenței externe în domeniul energetic, este pregătit să acorde asistența în realizarea acestor obiective.
De asemenea, în cadrul ședinței au fost formulate recomandări cu privire la noile propuneri de finanțare pentru a fi aprobate de către Adunarea Donatorilor E5P. Astfel, grupului de coordonare i-a fost prezentat propunerea de proiect „Programul deșeurilor solide din Moldova – Zona 5” (proiect în domeniul managementului deșeurilor), dezvoltată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Totodată, de către Banca Consiliului Europei pentru Dezvoltare au fost prezentate notele conceptuale pentru proiectele „Locuințe sociale din Moldova faza 3” și „Spitalele Bălți și Cahul” (proiecte de eficiență energetică).
E5P reprezintă un fond cu capital de peste 200 milioane de euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investițiilor în domeniul eficienței energetice în țările din Parteneriatul Estic. Fondul susține cu granturi, la levierul 1:4, creditele în domeniul eficienței energetice oferite de instituțiile financiare implementatoare: Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Nordică pentru Investiții (NIB), Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), Consiliul Băncii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Băncii Mondiale și Grupul KfW. Aceasta înseamnă că investițiile atrase suplimentar în proiecte de eficiență energetică se majorează de patru ori în raport cu resursele alocate prin Fondul E5P.
Comentarii ()