
Producătorii de fructe din nordul țării își reinventează afacerile

Pomii fructiferi își revin cu anii după calamitățile naturale, în special după grindină. Iar agricultorii încearcă să își reinventeze afacerile pentru a evita pierderile mari, unii instalează piloni de sprijin și plase antigrindină, alții plantează soiuri mai rezistente.
Mihail Crestian, unul dintre cei mai mari agricultori din zona de nord, a declarat, pentru MESAJ.md, că pierderile provocate de ploile torențiale și grindina din ultimele zile sunt considerabile și pot fi observate cu ochiul liber.
“Doar în localitatea Regina Maria, raionul Soroca, au fost afectate 18 ha de livezi de prun și 40 ha de măr. La prun, când lovitura dată de grindină se cicatrizează, fructul începe a se usca. La pomul de măr, încă nu pot fi identificate toate pagubele. Dacă fructul a fost spart, lovit, la creștere își schimbă aspectul, apar pete, și se strică. Dacă sunt și crengi rupte, deja nu mai este pomul care a fost", a spus agricultorul care deține circa 100 ha de livezi.
În urmă cu doi ani ploile au făcut ravagii și în localitatea Costiujeni, raionul Briceni. Tatiana Căpățână, deținătoarea a 63 hectare de livezi de mere, a declarat că abia în acest an speră că afacerea sa va aduce profit. Ce înseamnă pierderi în agricultură, antreprenoarea cunoaște din propria experiență: ”În 2019 am rămas practic fără roadă. Și crengile de pe copaci au fost rupte de grindină. Cel mai greu își revine soiul de măr Simirenco".
Agricultorii susțin că încearcă să își protejeze livezile instalând plase antigrindină, însă acestea sunt scumpe și necesită investiții mari.
Fructele din nordul țării ajung în mare parte în Federația Rusă, dar și la fabricile de producere din țară. Numai săptămâna trecută grindina a provocat daune gospodăriilor agricole din 29 de localități și 14 raioane, printre acestea fiind Edineț, Criuleni, Soroca, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei și altele.
Comentarii ()