
Agenția de Guvernare Electronică şi-a prezentat priorităţile pentru 2021-2022

Agenția de Guvernare Electronică a participat la sesiunea de consultări publice privind elaborarea propunerilor la Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul economie și antreprenoriat. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, Aparatul Președintelui, Cancelaria de Stat și TIC, reprezentanți ai mediului de afaceri, asociații în domeniu și parteneri externi, notează MESAJ.MD.
Subiectul de bază al consultărilor a fost economia și antreprenoriatul prin prisma digitalizării proceselor, serviciilor, tranzacțiilor etc. Prezent la eveniment, Vicepremierul pentru Digitalizare Iurie Țurcanu a menționat că Digitalizarea este acel fir roșu care trece prin toate sectoarele, pentru că instrumentele digitale reprezintă acele soluții moderne și eficiente menite să contribuie substanțial la dezvoltarea economiei și să facă viața mai ușoară.
Iurie Țurcanu a enumerat o serie de acțiuni de bază care se vor regăsi în Planul de acțiuni și care vor fi implementate în mod prioritar în termenii stabiliți. Între acestea se numără: Simplificarea interacțiunii între antreprenor și instituțiile de stat prin reducerea poverii administrative. Instituțiile vor face schimb de date între ele fără implicarea nemijlocită a antreprenorului; Excluderea actelor permisive pe hârtie și dezvoltarea platformei digitale privind actele permisive; Înregistrarea online a afacerilor; Simplificarea rapoartelor de activitate, având în vedere că la moment unele informații privind raportarea se dublează și acestea urmează a fi unificate; Crearea consițiilor favorabile pentru comerțul electronic; Dezvoltarea și implementarea serviciului guvernamental de livrare (MDelivery) care va fi disponibil și pentru sectorul privat; Lansarea versiunii noi ai Portalului Serviciilor Publice; Completarea cu noi funcționalități a Cabinetului antreprenorului – o resursă foarte utilă pentru comunitatea de antreprenori și alte acțiuni care urmează a fi formulate în noua viziune privind transformarea digitală în Republica Moldova.
Participanții s-au implicat activ în dezbateri și au intervenit cu propuneri, dar și cu întrebări referitoare la digitalizarea sectoarelor economiei, implicit la dezvoltarea afacerilor și susținerea activităților de antreprenoriat în vederea utilizării soluțiilor și instrumentelor digitale disponibile și aplicării tehnologiilor informaționale. De asemenea, cei prezenți au apreciat atenția sporită care urmează a fi acordată start-up-urilor și au exprimat susținerea și interesul de a colaborara cu echipa de digitalizare și cu comunitatea de susținători ai transformării digitale.
La final, Vicepremierul a menționat importanța elaborării cadrului conceptual și formularea unei viziuni strategice clare privind digitalizarea – aceasta va constitui axa de bază care va coagula eforturile tuturor părților implicate în acest proces important și ireversibil.
MESAJ.MD aminteşte că, potrivit deciziei prim-ministrului Republicii Moldova, din 23 august 2021, în perioada 3 - 10 septembrie curent, se desfășoară consultări publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.
Comentarii ()