
Cu susţinerea UE sunt consolidate capacităţile privind calitatea aerului în Moldova

În cadrul proiectului finanțat de Ministerul Federal German al Mediului, Conservării Naturii și Siguranței Nucleare (BMU) și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) - „Dezvoltarea capacității pentru politica climatică în țările din sud-estul, estul Europei, Caucazul de Sud și Asia Centrală, faza III” (CDCPIII), se acordă suport Moldovei în vederea îmbunătățirii cadrului legal privind protecția aerului atmosferic în conformitate cu legislația europeană ce ține de calitatea aerului, comunică MESAJ.MD.
Odată cu progresul continuu realizat în domeniul dezvoltării cadrului legal național, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a Statului Federal German Saxonia-Anhalt s-a oferit să doneze Agenției de Mediu (AM) din Moldova o stație statie de monitorizare a calitatii aerului pentru emisiile din trafic. Stația a făcut parte din rețeaua de monitorizare a statului federal Saxonia-Anhalt până în decembrie 2019.
Aceasta a fost verificată pentru funcționarea completă și este pregătită pentru utilizare.
În contextul procesului de donație, a avut loc o prima instruire în orașul Magdeburg la sediul APM în iulie 2021. Scopul instruirii a fost familiarizarea reprezentanților AM din Moldova cu operarea stației, precum și pregătirea stației pentru transportarea în Chișinău. Aceasta va fi prima stație de monitorizare automatizată pentru Moldova în conformitate cu standardele UE și pentru monitorizarea emisiilor din traficul rutier, un subiect sensibil în Chișinău ca cel mai mare oraș.
Simultan cu fortificarea capacităților tehnice, componenta de informare publică în timp real va contribui la sensibilizarea populației și a autorităților publice pentru conștientizarea poluării aerului în zonele urbane și dens populate.
Comentarii ()