
Președintele Asociației Patronale a Dezvoltatorilor Imobiliari, Vitalie Perciun, despre piața imobiliară

Deoarece piața imobiliară este în declin, experții prognozează că numărul apartamentelor noi, date în exploatare, va fi de două ori mai mic comparativ cu anul trecut. Ei susțin că războiul din Ucraina, creșterea și de trei ori a prețurilor la materialele de construcții, dar și scumpirea creditelor, toate împreună au înfrânat trendul ascendent în ramura construcțiilor.
Premonițiile comune ale celor ce activează în ramura construcțiilor sunt împărtășite și de Președintele Asociației Patronale a Dezvoltatorilor Imobiliari, Vitalie Perciun. Astfel, dânsul estimează că în 2022 construcția de locuințe se va reduce cu cel puțin 35% comparativ cu anul precedent și, prin urmare, după o creștere puternică timp de 4 ani, piața construcțiilor intră în criză. În acest an, bunăoară, asistăm la o scădere atât a volumului de construcții, cât și reducerea numărului de tranzacții.
Datele alarmante, susține Vitalie Perciun, sunt confirmate de statisticile din ramură. Astfel, în trimestrul III 2022 volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat față de aceeași perioadă a anului 2021 cu 26,3% (în prețuri comparabile), ca urmare a descreșterii, pe elemente de structură, a volumelor lucrărilor de construcții noi cu 25,1%, reparații capitale cu 46,6%, volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente cu 6,1%, volumul altor lucrări de construcții (demolări, amenajarea terenurilor până la construcții etc.) cu 32,0%.
Pe obiecte de construcții, în trimestrul III 2022 față de același trimestru al anului 2021 s-au înregistrat diminuări (în prețuri comparabile) ale volumelor lucrărilor de construcții executate la clădirile rezidențiale (-38,2%), clădirile nerezidențiale (-28,2%) și construcțiile inginerești (-18,4%).
În ianuarie-septembrie 2022 volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat față de aceeași perioadă a anului 2021 cu 18,0% (în prețuri comparabile), ca urmare a descreșterii, pe elemente de structură, a volumelor lucrărilor de construcții noi cu 21,9%, reparații capitale cu 34,2%. În același timp, în perioada analizată volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente a crescut cu 7,7%, iar volumul altor lucrări de construcții (demolări, amenajarea terenurilor până la construcții etc.) – cu 5,2%.
Pe obiecte de construcții, în ianuarie-septembrie 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021 s-au înregistrat diminuări (în prețuri comparabile) ale volumelor lucrărilor de construcții executate la clădirile rezidențiale (-28,5%), clădirile nerezidențiale (-16,8%) și construcțiile inginerești (-12,3%).
În această situație, multe companii au oprit construcția de blocuri noi și așteaptă cum se vor schimba lucrurile în primăvara care vine, iar altele caută soluții pentru a nu intra în insolvență.
Criza din domeniu, afirmă Vitalie Perciun, se datorează în mare parte scumpirii materialelor de construcții, uneori și cu 300%. Pe acest fundal, în Chișinău nu au fost începute proiecte de anvergură, iar cele existente se derulează cu chiu cu vai.
Pe de altă parte, și-a spus cuvântul și scumpirea creditelor, dar a scăzut și cererea pentru apartamentele noi. Totodată, și-au spus cuvântul și efectele războiului din Ucraina, dar și creșterea prețurilor la resursele energetice. Astfel că, acum, lucrările de construcții au fost reduse practic la jumătate.
Potrivit Președintelui Asociației Patronale a Dezvoltatorilor Imobiliari, Vitalie Perciun, este de așteptat că numărul apartamentelor noi, date în exploatare, va scădea de două ori, comparativ cu anul trecut. Dânsul mai susține că aceste probleme sunt discutate cu instituțiile de resort și se caută soluții pentru ca atât dezvoltatorii, dar, mai ales, cetățenii care deja au plătit o bună parte din costuri și pe deasupra au luat credite să treacă mai ușor peste această criză. Iar cum se va reuși depășirea acestei crize, deocamdată nu este pe deplin clar. Astfel, experții în domeniu insistă că doar încheierea războiului din Ucraina și depășirea crizei energetice ar putea aduce stabilitate în acest domeniu.
Articolul a fost preluat de pe
Comentarii ()